otrdiena, 2016. gada 20. decembris

Vai antioksidanti palīdz cīnīties ar ādas novecošanas pazīmēm?

Antioksdanti mūsdienu skaistumkopšanas pasaulē ir ikdiena, bet vai kāds ir iedomājies, vai tie tiešām dod solīto rezultātu un kāda ir antioksadantu iedarbība? Vai ir jēga lietot kosmētiskos līdzekļus, kuros iekļauti tādi antioksidanti kā Q10, C, E vitamīns, selēns, alfa lipolskābe? Ja Tevi tas interesē, lasi tālāk!

Kā antioksidanti darbojas mūsu organismā un kāda ir to iedarbība uz ādu?

Diendienā ādā, tā pat kā visā cilvēka organismā, noris mums līdz galam neizprotami un pilnībā neapturami procesi. Rodas pārmērīgi daudz brīvo radikāļu, kam pēc ķīmiskās uzbūves, pilnīgai cikla noslēgšanai, pietrūkst viena elektrona, ko tie cenšas iegūt no jebkuras šūnas organismā. Šī procesa laikā organisms saskaras ar oksidatīvo stresu. Ja brīvie radikāļi paveic savu darbu, bojātajā šūnā tiek izjaukts iekšējais balanss un tā tiek pakļauta agresīvu (bieži vien toksisku) vielu ieteikmei, kā rezultātā šūna iet bojā. Brīvie radikāļi īpaši aktīvi veidojas UV staru ietekmē, kā arī cilvēkam uzturoties nelabvēlīgos vides apstākļos (piemēram, piesārņots gaiss).



Galvenais antioksidantu uzdevums ir palēnināt brīvo radikāļu darbību, dažos gadījumos, pat pilnībā apturēt oksidatīvo stresu, kas norit audos.

Pētījumu rezultātā ir pierādīts, ka, lietojot gan endogēnos (organisma sintezētie), gan eksogēnos (uzņemami ar pārtiku u.c. veidā) antioksidantus, samazinās oksidatīvā stresa radītie bojājumi ādā.

Pie endogēniem antioksadantiem tie pieskaitīti kosmētikā sastopamie komponenti – Q10 un Alfa lipolskābe.

Alfa lipolskābe – rodas organismā, pārveidojoties Alfa ketoskābei. Alfa lipolskābe darbojas kā regulators ogļhidrātu un lipīdu izdalīšanās procesā. Piesaistās atomiem, kas transportē organismā ūdeni (sekmē dabīgā mitruma līmeņa saglabāšanu ādā). Aktīvi iesaistās reakcijās ar dažādām vielām, tai skaitā arī ar brīvajiem radikāļiem. Ņemot vērā to, ka Alfa lipolskābe viegli šķīst gan ūdenī, gan taukos, tā var iekļautie šūnu membrānās no ārpuses un iekļūt šūnu iekšpusē, ideāli novēršot brīvo radikāļu radītos bojājumus. Alfa lipolskābes efektivitāti pastiprina C un E vitamīns. 
Koenzīms Q10 – rodas organismā, sintezējoties tirozīnam (aminoskābe) un fenilalanīnam (aminoskābe). Pārvieto elekrtonus šūnu mitohondrijos, saistās ar enzīmiem. Īpašu aktivitāti iegūst, ja tiek kombinēts ar E vitamīnu.

Popupārākie eksogēnie antioksidanti ir E vitamīns, C vitamīns un selēns – pasargā organismu no pārāk skābas vides, piedalās endogēno antioksidantu rašanās procesos.

Endogēnie antioksidanti piesaista aktīvās skābekļa molekulas, kas izraisa oksidatīvo stresu un pārvēršs tās par mazāk aktīviem radikāļiem, vienkāršām molekulām. Eksogēnie antioksidanti – pārņem lieko enerģiju no agresīvajām molekulām un palēnina jaunu brīvo radikāļu rašanās procesus.

Efektīva antioksadantu iedarbība ir atkarīga no sabalansētas endogēno un eksogēno antioksadantu uzņemšanas. 
Kosmētikā antioksidanti ir salīdzinoši zemos koncentrācijas līmeņos, ja koncentrācija būtu ļoti augsta, tas radītu ādā disbalansu. 
Tādēļ droši varam apgalvot, ka antioksidantu klātbūtne kosmētikā ir nepieciešama. Ja kopumā ir pārāk liela UV staru ietekme, stress, slimības, smēķēšana antioksidanti ir pirmā palīdzība. Tieši tā pat šīs aktīvās vielas ir efektīvas cīņā ar ādas novecošanas pazīmēm.

3 komentāri: