piektdiena, 2013. gada 15. februāris

Saules kosmētika

Šovakar (15.02.) varam gaidīt meteorītu, kas lidos garām mūsu zemei, jācer, ka palidos garām, bet mēs pieskarsimies saules tēmai un kosmētikai, kas nepieciešama, lai mūsu āda saglabātu savu veselīgo izskatu. Jau senie Ēģiptieši vēlējās pasargāt savu ādu no saules apdegumiem, sastāvadaļas, kas to nodrošināja, bija rīsu graudu ekstrakts, jasmīni un lupīnu ekstrakts. Šīs sastāvdaļas tiek iekļautas arī mūsdienu saules aizsargkrēmos, jo nodrošina augstu aizsardzību pret UV stariem, palīdz atjaunot ādu un veldzē ādu pie saules apdegumiem.

Pirmais no saules aizsargkrēmiem parādījās tirgū 20. gadsimta 60tajos gados. Daudzu cilvēces vēsturē nozīmīgu lietu attīstību ir ietekmējis karš, tā tas ir arī šajā gadījumā, kad II Pasaules kara laikā farmaceits Bendžamins Grīns (Benjamin Green) radīja aizsarsubstanci („red vet pet”), lai pasargātu kareivjus no dedzinošās saules militāro operāciju laikā. Tas ir pirmkrēms, kas nebija nedz patīkams pēc tekstūras, nedz smaržas, nedz sajūtām, uzklājot to uz ādas. Tikai vēlāk, veicot plašus pētījumus par aktīvajām sastāvdaļām, kas varētu nodrošināt augstu aizsardzību gan no UVA, gan no UVB saules stariem, 1960. gada nogalē pārdošanā parādījās pirmais saules aizsagrkrēms. Ir 21. gadsimts un saules aizsargkrēmu sastāva formulas tiek atjaunotas un pilnveidotas ik brīdi.
Lai veiksmīgi pasargātu sevi no saules apdegumiem, jāizvēlas savam ādas tipam atbilstošus aizsargkrēmus. Saulainā laikā visgrūtāk ir cilvēkiem, kam raksturīga balta, trausla, jutīga āda, šādos gadījumos jālieto saules aizsargkrēmu ar saules filtru SPF50+ Saules filtri ir molekulas, kas samazina saules staru iekļūšanu ādā, kas paātrina ādas novecošanos, rada apdegumus, DNS bojājumus un saules dūrienu. Skaitlis apvienojumā ar SPF, kas tiek norādīts uz saules aizsagkrēmiem, dod priekšstatu par to, cik ilgu laiku mēs varam atrasties saulē, neriskējot iegūt apdegumus.

SPF
Laiks
0 (bez SPF)
10 min
SPF 8 (8x10’)
80 min (1 h 20 min)
SPF 15 (15x10’)
150 min (2 h 30 min)
SPF 25 (25x10’)
250 min (4 h)
Mūsdienu saules aizsargkrēmi satur fiziskos saules filtrus – neorganiskas vielas, kas darbojas kā filtrs no plaša spektra saules stariem, atspoguļojot un/vai izkliedējot starojumu; ķīmiskos saules filtrus – organiskie savienojumi, kas absorbē starojumu no UVA un UVB saules stariem. Paralēli šiem divu veidu filtiem, krēmu sastāvā tiek iekļauti arī antioksidanti, vitamīni, augu eļļas un aloe vera, kas nodrošina ādas aizsardzību un spēju saglabāt optimālu mitruma līmeni. Tabulā varam novērot, kāda ir procentuālā aizsardzība ādai, ja krēmam aizsargfaktos pret UV stariem ir no 2 līdz 100 (100% aizsardzība nav iespējama!).


Saules aizsagkrēmi var pasargāt no apdegumiem, bet būtiski ir ievērot dažus lietošanas nosacījumus:
  • Izvēlēties savam ādas tipam atbilstošu saules aizsargkrēmu gan sejas, gan ķermeņa ādai.
  • Uzklāt saules aizsargkrēmu vismaz 20-30 min pirms došanās saulē uz sausas ādas.
  • Bagātīgi uzklāt saules aizsargkrēmu, iesaka 2 mg krēma uz 2 cm2 ādas.
  • Atkārtoti lietot krēmu, ja ir esi nopeldējies vai intensīvi svīsti, īpaši būtiski to ir ievērot atrodoties zemēs, kur saules aktivitāte savienojumā ar vēju ir ļoti augsta.
  • Atjaunot krēma klājumu aptuveni ik pēc 2 stundām, lai samazinātu apdegšanas riskus.
Novēlam katram atrast sev piemērotu un atbilstošu saules aizsargkrēmu, kas samazinās apdeguma riskus, pasargās ādu no brīvo radikāļu iedarbības, intensīvi mitrinās ādu. Pasargāsim sevi pagaidām ar krēmu palīdzību, bet jaunākie pētījumi liecina, ka nākotnes cilvēks izmantos farmācijas kompāniju ražotas drogas, kas pasargās ādu no saules apdegumiem. Lai izdodas!

1 komentārs: