piektdiena, 2013. gada 1. februāris

Kā uzlabot problemātiskas ādas stāvokli?

21. gadsimts sagādā jaunas idejas, veiksmes, straujāku dienas ritmu, vilšanās, spožus saules starus, aukstu vēju un vēl, un vēl, un vēl.. Ir tik daudz lietu un parādību, kas ietekmē mūsu sejas ādu. Šajā reizē nedaudz par  problemātiskas ādas kopšanu.

Kas ir problemātiska āda?

Šo terminu - problemātiska āda - nākas dzirdēt bieži. To nelieto tikai skaistumkopšanas industrijas pārstāvji, to lietojam arī mēs ikdienā, ja vēlamies definēt to, ka ar ādu nav kaut kas kārtībā. Šajā ierakstā problemātika, kuru apskatīsim ir - pārlieku liela lipīdu izdalīšanās (taukaina āda) un akne skarta āda. Un šīs problēmas nav tikai jauniešiem, bieži vien tās parādās sievietēm pēc 25 gadiem. Šīm problēmām var būt dažādi cēloņi, piemēram, hormonālā disfunkcija, paaugstināts stresa līmenis, nepareiza ādas kopšana u.c.
Kam jābūt sejas kopšanas līdzekļa sastāvā, lai problēmas tiktu novērstas?
Problemātiskas ādas gadījumā, pastiprināta uzmanība jāpiegriež sejas kopšanas līdzekļu sastāvam. Nav jēgas tērēt milzīgas naudas summas par kādu no produktiem, ja tā aktīvās sastāvdaļas nepalīdz cīņā.

Kas noder problemātiskām ādām?

Cinka PCA jeb cinka sāls ir seboregulators, kam piemīt spēcīga pretmikrobu un pretiekaisuma iedarbība, tas samazina sebuma hipersekrēciju, sekmē normālu ādas dzīšanas procesu, kā rezultātā samazinās rētu rašanās varbūtība.  Cinka sālim piemīt arī audus atjaunojošas īpašības, kas noder gadījumos, ja ir izveidojušās dziļas pūtītes, kas tiek iztīrītas. Paralēli šīm īpašībām, cinka PCA piemīt arī ādu mitrinoša funkcija..
Glikolskābe (augļskābe)  un salicilskābe (organiskā skābe) izjauc atmirušo šūnu lipīdu saites, tādā veidā sekmējot ādas virskārtas attīrīšanos un samazinot poru aizsprostošanās risku. Pateicoties mazajam molekulmasai, kas piemīt glikolskābei, tā daudz dziļāk nokļūst ādā, līdz ar to paaugstinās arī tās efektivitāte. Ja krēma sastāvā ir iekļauta glikolskābe, tad tas tiešām ir paredzēts problemātiskai ādai, kam ir raksturīga pārāk liela lipīdu izdalīšanās un akne. Āda, kurai ir tikai šķietama (es domāju, ka man ir taukaina āda, bet speciālists to nav apstiprinājis) problemātika, ilgstošas lietošanas rezultātā zūd nepieciešamais mitruma līmenis ādā. Salicilskābe šķīdina ādas lipīdus un atbrīvo tauku dziedzeru kanālus, kas atbildīgi par korķu veidošanos ādas porās.
Kaolīns (baltais māls) spēcīgs antioksidants, kas novērš brīvo radikāļu (nestabili ķīmiskie savienojumi, kas rodas oksidēšanās procesā un bojā ādas šūnas) iedarbību. Kaolīns attīra ādu un samazina iekaisumu, kā arī izlīdzina ādas toni. Maskas, kuru sastāvā ir baltais māls, bieži izmanto kosmetologi pēc mehāniskās sejas tīrīšanas, to lietošanas rezultātā samazinās apsārtums, tiek novērsti ādas iekaisuma procesi.
Hlorheksidīna diglukonāts - spēcīgs antiseptiķis, dezinfektants. Šo aktīvo sastāvdaļu var atrasta attīrošajos produktos, jo hlorheksidīns darbojas kā bakteriostatisks (tāds, kas aizkavē baktēriju vairošanos) un ādu attīrošs komponents. Kā saka pieredzējuši kosmētiķi, pēc līdzekļa, kurā iekļaut šī aktīvā sastāvdaļa nekas no iekaisumu veidojošiem un sekmējošiem mikrobiem vairs nevar izdzīvot uz ādas.
Alantoīns ir viena no sastāvdaļām, kas mīkstina un dziedē ādu, tajā pašā laikā nodrošinot spēcīgu keratolītisko un savelkošo efektu. Uzlabo ādas mitruma piesaistīšanas spējas, kas īpaši nepieciešams dehidrētai ādai, aktivizē brūču dzīšanas procesu.

Kā kopt problemātisku ādu?

Pirmais un galvenais nosacījums problemātiskas ādas gadījumā ir pareiza ādas attīrīšana. Ja āda dienas beigās pārklājas ar biezu lipīdu kārtu un spīd jau pa gabalu, obligāti pirms gulētiešanas ir to nomazgāt ar lipīdu sekrēciju normalizējošu līdzekli. Tas var būt gēl, putas vai ziepītes. Ja izvēlās ATACHE gēlu taukainai sejas ādai, nav nepieciešms paralēti lietot toniku, kas būtu ieteicams pie citas kosmētikas izvēles, jo gēla sastāvs pilnībā nodrošina ādas virskārtas attīrīšanu. Pēc rūpīgas attīrīšannas ieteicams lietot vieglu, poras nenosprostojošu un matējošu krēmu, kura sastāvā var būt glikolskābe, salicilskābe, cinka PCA, kā arī intensīvi mitrinošas sastāvdaļas, piemēram, aloe vera, alantoīns u.c. Ja uz ādas ir izteiktas pūtītes, apsārtumi, iekaisumi ieteicams līdzeklis, kas paredzēts lokālai lietošanai. Šādos līdzekļos ir augstāka koncentrācija tādām sastāvdaļām kā salicilskābei, ābolskābei un hlorheksidīna diglukonātam, kas paātrinās dzīšanas procesu, novērsīs akne veidošanos un sašaurinās poras.