trešdiena, 2013. gada 30. janvāris

Retinols kosmētikā - jā/nē?

Darbojoties skaistumkopšanas industrijā, arvien biežāk nākas saskarties ar jautājumu par retinolu. Vai šī aktīvā sastāvdaļa ir pieejama kosmētiskajos līdzekļos, vai nav, cik iedarbīgi ir krēmi ar sastāvā esošu retinolu un galu galā, vai man to vajag?
Retinols (A vitamīns) kas?
Ādas novecošanās process kopumā ir ļoti komplicēts, kas iekļauj sevī dažādus ģenētiskos, vides un hormonālos kompleksus. Pilnībā no šie procesiem mēs nevaram izvairītes, bet varam tos palēnināt. Arī kosmētika, kuras sastāvā ir retinols ir viens no iespējamajiem variantiem, kas palīdzēs saglabāt ādu starojošu un atbrīvos no grumbiņām. Vispēcīgākais anti-age līdzeklis kopumā ir retīnskābe, bet šo komponentu var lietot tikai sertificētu speciālistu uzraudzībā un tā lietošanas laikā parādās arī nepievilcīgas lietiņas, piemēram, ādas lobīšanās, spēcīgs apsārtums. Tādēļ biežākie varianti, kas iekļauti kosmētikā, ko mēdz dēvēt par RETINOLA kosmētiku, ir A vitamīna derivāti - retinols, retinola palmitāts u.c.
A vitamīns (retinols) ieņem nozīmīgu vietu šūnu diferenciācijas (dalīšanās) procesā, kā arī pasargā epitēlijšūnas no metaplāzijas procesa (šūnu pārveidošanās - novecošana). Tādēļ arī retinolu lieto kosmētikā, kā rezultātā tiek nostiprinātas šūnas un apturēts āda novecošanās process. Arī ATACHE kosmētikas izsrādātāji lielu nozīmi pievērš retinolam, kas iekļauts gan klientu kosmētiskajos līdzekļos, gan profesionālajā procedūrā.
Krēmi ar retinolu pastāv?
Ja vienā vārdā jāatbild uz šo jautājumu, tad - JĀ! ATACHE krēmos, kas ir paredzēti dienas un nakts lietošanai, ir iekļauts tīrs retinols. Tā koncentrācija nav ārkārtīgi augsta, lai nerastos nepatīkams kairinājumus, kas mēdz izpausties kā apsārtums, ādas lobīšanās. Tomēr koncentrācija ir vērā ņemama un lietošanas rezultātā plāna, trausla āda ar novecošanās pazīmēm kļūst elastīga, gluda un maiga.
Vēl pie krēmu iegādāšanās jāatceras, ka A vitamīns zaudē savu efektivitāti saskarē ar gaismu, tādēļ jāuzzina, vai iepakojums, kas izstrādāts krēmam aizstur gaismu un saules starus. Ja tā ir, tad viss kārtībā!
Vēl, protams, varam uzticēties profesionālim un iet uz skaistumkopšanas salonu, kas piedāvā procedūras, kurās ir iekļauts retinols. Tas ir veids, kā mēs varam droši un saudzīgi savai ādai sniegt A vitamīna vērtības.
Vai man vajag krēmu ar retinolu?
Ja vien savā āda saskati šādas pazīmes:
  • izteiktas mīmiskās līnijas
  • grumbiņas
  • sausa, elasticitāti zaudējusi āda
  • nevienmērīgs, pelēks ādas tonis
..tad Tev noderēs kosmētika, kurā ir iekļauts retinols. Pirms lietošanas gan labāk pakonsultēties ar kosmetologu, jo bieži vien problēma nav tik liela, kā mēs to mēdzam iedomāt.
Kā uzklāt, vai tam ir nozīme?
Ja retinola krēms ir iegādāts, to lietot vajadzētu pamazītēm, lai āda pierod pie attiecīgās A vitamīna koncentrācijas krēmā. Sākumā uzklājam pavisam plānā kārtiņā, lai nerastos lieki kairinājumi, vēlāk, kad āda jau ir pieradus, droši varam uzklāt tik daudz, lai sajustu pietiekošu komfortu. A vitamīns savus rezultātus parādīs pēc pirmo 2 nedēļu regulāras lietošanas. Tas nav mirklīgs efekts, jābūt pacietīgam un rūpīgi jāatceras ikdienu sakopt savu sejas ādu!

2 komentāri: